Makale Değerlendirme Süreci

Heterotopic View dergisinde gönderilen makalelerin değerlendirilmesi, iç ve dış değerlendirme olmak üzere iki aşamalı bir süreçten oluşmaktadır. Bunlar editoryal ön inceleme ve dış hakem değerlendirmesi şeklindedir. Dergiye makale gönderildikten sonra, Baş Editör tarafından derginin amaç ve kapsamına uygunluğu ile etik standartlara bağlılığı kontrol edilir. Uygun görülen çalışmalar, editoryal değerlendirme için yayın kurulundaki ilgili alan uzmanın makalenin amaç, konu ve yöntemi doğrultusunda görüşü alınarak değerlendirilmek üzere hakemlere atanır. Bu süreçte makale Turnitin/İntihal.net aracılığıyla intihal taramasından geçirir.  

Daha sonra dış hakem süreci başlar.  Hakemler ilgili bilim dalında doktora derecesine sahip uzmanlar arasından belirlenir. Dış hakemler, makaleyi konu, yöntem ve sonuçları açısından ayrıntılı bir şekilde değerlendirerek yayımlanıp yayımlanmamasına ilişkin görüşlerini bildirir. Eğer her iki hakem de olumlu görüş belirtirse, makale Baş Editör tarafından yayıma kabul edilir. Hakemlerden biri olumsuz görüş bildirirse, makale üçüncü bir hakeme yönlendirilir. Çalışmaların yayımlanabilmesi için en az iki hakemden olumlu rapor alınması gerekmektedir. Böylece makale çalışması baş editör, alan editörü, dil editörleri olmak üzere dört (4) iç hakem incelemesi ve iki (2) dış hakem (Akran Değerlendirmesi) olmak üzere toplam altı (6) uzman tarafından incelenmiş olmaktadır.

Yayıma kabul edilen çalışmalar, Baş Editör tarafından son kez gözden geçirilir ve ardından Türkçe ve İngilizce dil kontrolüne gönderilir. Yayına hazır hale gelen makaleler yayımlanır.

İnceleme Dönemi: Yayın Öncesi

Hakem Sayısı: Dört İç Hakem (Editöryal İnceleme) - İki Dış Hakem Değerlendirme

İletişim Süreci: Hakem ve yazarlar arasındaki ileşitişim Baş Editör aracılığıyla yürütülür.

Hakem Etkileşimi: Hakemler sadece Baş Editörle iletişimde bulunabilir.

İntihal ve Benzerlik Taraması: Yapılıyor (Turnitin/İntihal.net)

Dijital nesne tanımlayıcısı (DOI): Evet (Zenodo)